Wysłodziny browarniane (młóto browarniane) są produktem ubocznym powstałym przy produkcji piwa. Zawiera białko chronione , które nie jest rozkładane w całości w żwaczu. Dzięki tym właściwościom większa ilość białka jest przyswajana przez organizm. U krów wysokowydajnych, w szczycie laktacji duża cześć białka pochodzi z białka, które przechodzi bezpośrednio do jelit. Białko ulega  rozkładowi do aminokwasów, które po wchłonięciu przez ściany jelit wykorzystywane są przez organizm krowy do syntezy białka w mleku. Wprost wpływa na zwiększenie kazeiny i tłuszczu w mleku. Po przez walory smakowe czy zapachowe poprawia i zwiększa pobranie pasz. Młóto jest przede wszystkim produktem zwiększający produkcję mleka.
 
Dla porównania strawność białka poszczególnych materiałów paszowych w jelicie na podstawie danych INRA
 
śruta słonecznikowa 22%
makuch rzepakowy 23%
śruta rzepakowa 25%
śruta sojawa do 30% 
młóto świeże 85%
 
Powyższe zestawienie potwierdza, iż wykorzystywanie młóta browarnianego jest najkorzystniejsze.
 
Zaletami stosowania młóta browarnianego w dawce pokarmowej jest:

- spora zawartość ilości lizyny 
- Zawartość witaminy grupy B,E i A
- zwiększenie poboru pasz
- zwiększenie produkcji mleka
- jako pasza objętościowa spełnia oczekiwania producenta mlecznego pod kątem wypełnienia dawki pokarmowej ( ok15-20% )  jak i białkowej
- pasza NON GMO 
- możliwość stosowania paszy na tzw. bezpośrednie spożycie jak i zakiszenie 
 
 
Dawkowanie jest uzależnione od wydajności krów, ustalonej dawki pokarmowej
mieści się w przedziale od 5-8 kg / szt / dziennie

Trzoda 
- tuczniki -0,5-2 kg 
- lochy 2-4 kg 
Copyright © 2016 VVS All right reserved



Zapraszamy do współpracy!